Vesti
20.06.2024.

Borbena okolopna vozila „Miloš“ i „Lazar 3“ korišćena tokom međunarodne vežbe „Platinasti vuk 24“

Ministarstvo odbrane

Međunarodna taktička vežba obučavanja „Platinasti vuk 24“, na kojoj su učestvovali pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga osam drugih država, uspešno je završena danas na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca.

Završnim vežbovnim aktivnostima danas su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor Združenog štaba Nacionalne garde Ohaja brigadni general Džef Votkins i predstavnici vojnodiplomatskog kora.

Učesnici vežbe „Platinasti vuk 24“ uvežbavali su taktike i tehnike, kao i procedure, koje se, sa akcentom na upotrebu neubojitog oružja, primenjuju tokom angažovanja u mirovnim operacijama.

Ministarstvo odbrane

Tokom međunarodne vežbe korišćena su borbena oklopna vozila 4h4 „Miloš“ i 8h8 „Lazar 3“ proizvodnog programa Jugoimport-SDPR, koja su se i ovom prilikom pokazala vrlo pouzdanim tokom izvođenja različitih taktičkih radnji.

Ministarstvo odbrane

Vozila „Lazar 3“ bila su u konvoju, nakon čega su korišćena kako bi izvršila blokadu naseljenog mesta, dok je vozilo „Miloš“ činilo deo motorizovane patrole za upad u naseljeno mesto.

Ministarstvo odbrane

Demonstrirano je dejstvovanje ličnim naoružanjem kroz otvoreni poklopac u prednjem delu borbenih vozila „Miloš“ i „Lazar 3“ na mete.

Ministarstvo odbrane

Usledilo je iskrcavanje posade iz zadnjeg dela vozila "Lazar 3" kroz rampu. Rampa je dizajnirana tako da ispunjava različite zahteve tokom složenih operacija.

Ministarstvo odbrane

Na vežbi „Platinasti vuk 24“ učestvovali su pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Zemlje posmatrači ove godine su Bugarska, Grčka i Nemačka.