Vesti
10.12.2023.

Prikaz naoružanja i sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u Nišu

Ministarstvo odbrane

Na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu danas je održan prikaz naoružanja, vojne opreme i sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane

Prikazu su prisustvovali vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministri u Vladi Republike Srbije, delegacija Azerbejdžana, predstavnici Jugoimport-SDPR i druge uvažene zvanice.

Predsednicima Vučiću i Alijevu su tom prilikom predstavljeni savremeno naoružanje i vojna oprema, sa posebnim osvrtom na proizvode domaće odbrambene industrije, i deo sposobnosti specijalnih snaga Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane

Prezentovani su artiljerijsko-raketni sistemi, besposadne platforme u vazduhoplovnoj i kopnenoj komponenti, sistem za upravljanje vatrom i različita ubojna sredstva, među kojima i rakete ALAS, bespilotna letelica-projektil GAVRAN i bespilotne letelice VILA 1 i VILA 2.

Ministarstvo odbrane
  • Raketa ALAS ima savremenu aerodinamičku konfiguraciju. Kao pogon koristi startni motor na čvrsto raketno gorivo i turbomlazni motor. Maksimalni domet rakete je 25 kilometara. Primenjen je savremen koncept vođenja otporan na ometanje.
  • Bespilotna letelica-projektil GAVRAN (dron samoubica) služi za odvraćanje od napada i predstavlja jeftino dalekometno izviđačko/jurišno sredstvo namenjeno za osmatranje u realnom vremenu i napad na širok dijapazon ciljeva iza prednje ivice borbene zone. Namenjen je za uništavanje tenkova i drugih oklopljenih vozila, komandnih mesta, artiljerijskih položaja, žive sile i drugih pokretnih i nepokretnih ciljeva, borbenih čamaca i dronova.

U dinamičkom segmentu prikaza, pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade su, uz podršku helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO, demonstrirali izvođenje horizontalnog i vertikalnog manevra, dejstvo u urbanoj sredini, upotrebu besposadnih platoformi za snabdevanje, izvlačenje ranjenika i savlađivanje teško prohodnog terena, te deo obuke koju prolaze pripadnici specijalnih snaga Vojske Srbije.

Posebnu pažnju tokom prikaza privukla su borbena oklopna vozila 4h4 „Miloš“ iz proizvodnog programa Jugoimporta, koja su već više godina u sastavu Vojske Srbije.  

Ministarstvo odbrane
  • Višenamensko oklopno borbeno vozilo, formule pogona 4x4 – Miloš pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namenjenih obavljanju širokog dijapazona misija izdomena delokruga jedinica policije i oružanih snaga. Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima pogona i prenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima uz maksimalnu borbenu masu od preko 14 tona. Vozilo se može koristiti za: patrolne misije, izvidjačke misije, kao komandno vozilo, prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica, kontrolu teritorija i dr.
Ministarstvo odbrane