Додатне слике

Додатне слике

САМОХОДНО ВИШЕЦЕВНО МОДУЛАРНО ЛАНСИРНО ОРУЂЕ “ШУМАДИЈА“

Самоходно вишецевно лансирно оруђе "ШУМАДИЈА" намењено је за транспорт и лансирање артиљеријских ракета ватрене подршке са корекцијом путање, домета 285 km.

У зависности од тактичке ситуације/оперативних услова употребе лансирно оруђе може да преноси и лансира четири или осам ракета. Ракете се пакују у фабрици, у модуле који служе за складиштење, транспорт и лансирање. Сваки модул садржи две ракете које су спаковане у цевима израђеним од сегмената од композитног материјала спојених челичним оковима и заштитним поклопцима. Поклопци омогућују потпуну изолованост од услова средине.
Лансирно оруђе може да транспортује и лансира и ракету калибра 262 mm из два лансирна модула, од којих сваки садржи по шест ракета, домета 70 km – Ј2 (Јерина2).

Контејнер – модул, израђен од челика, садржи две цеви са ракетама. Контејнер се у припреми за дејство дизалицом са логистичког возила поставља на платформу елевације лансирног уређаја и ту се учвршћује помоћу браве.

По испаљивању ракета из контејнера, празан контејнер се замењује пуним помоћу логистичког возила са дизалицом по напуштању ватреног положаја. Лансирна платформа је обртна, а систем омогућава лансирање у смеру преко кабине под углом азимута ±30°.

Лансирни уређај се састоји од платформе азимута и платформе елевације, које се померају по правцу и висини помоћу електромотора са одговарајућим редукторима. Опремљен је дигиталним енкодерима за правац и елевацију, инерционим навигационим системом (INS) који је причвршћен за платформу елевације, док је уређај за оријентацију и навигацију на бази GPS летве са два GPS пријемника смештен на кабини.

Лансирни уређај је причвршћен за рам који је фиксиран за шасију возила. За рам је учвршћен систем за ослањање који обухвата четири стопе са електромоторима (или са хидрауличким управљањем). Ракете се лансирају под максималним углом елевације од 48°. Посаду чине четири члана, командир и оператор су смештени у кабини иза кабине возача.

Ракетни систем је интегрисан у савремено мрежно централно бојиште, путем командно-информационог система, навигационог система и система за управљање ватром. Систем карактерише кратко време преласка из маршевског у борбени положај као и изразито кратко време напуштања ватреног положаја.

Систем може да испали четири или осам ракета на један или више циљева на даљини од 285 km са вероватним кружним растурањем (CEP) испод 50 m у моду INS/GPS вођења, или око 150 m у моду INS вођења.

Ракетни систем може да делује потпуно аутономно с обзиром на аутономан командно – информациони односно комуникациони систем и систем управљања ватром. Систем може да дејствује у виду батерије од 3-6 лансирних оруђа или дивизиона од 9-18 лансирних оруђа са логистичким и комуникационим возилима.

Логистичко возило може да носи четири модула са по два лансирна контејнера са ракетама, као и кранску дизалицу за допуну лансирног оруђа.
Батерији, односно дивизиону придружују се и командна возила, док се подаци о циљевима могу добити од беспилотних летелица, извиђачких авиона, специјалних извиђачких тимова и на друге начине.

Маса ракете је око 1550 kg. Маса напуњеног складишно/транспортно/лансирног модула, са две ракете износи око 4200 kg.
Систем је монтиран на високо проходној точкастој шасији, формуле 8x8, носивости 38 t, која омогућава кретање ван путева уз употребу система за регулисање притиска у пнеуматицима и точковима са RUN FLAT улошцима. Шасија омогућава врло високу оперативну и тактичку покретљивост уз аутономију вожње од преко 600 km и максималну брзину од преко 100 km/h.

Систем је намењен дејству на значајне тачкасте и површинске циљеве непријатеља, укључујући и временски критичне циљеве (захваљујући критичном времену одзива), као што су ракетни системи земља – земља, системи противваздушне одбране, аеродроми, хелиодроми, рејони окупљања, војне базе, логори за обуку, логистички центри, луке, концентрација трупа, као и значајни објекти војне инфраструктуре, командни центри, центри везе и сл.

Кабина за посаду је опремљена балистичком заштитом која омогућава заштиту од фрагмената.