Додатне слике

Додатне слике

КОБАЦ

Школско – борбени двоседи авион са турбоелисним мотором КОБАЦ развијен је из основне верзије авиона ЛАСТА, уз значајна побољшања перформанси авиона, носивости убојних средстава као и интеграције новог нападно-навигацијског система и система за безбедно принудно напуштање авиона.
Наведена побољшања омогућавају значајно проширење дијапазона употребе авиона, укључујући напредну школско-борбену обуку и борбену употребу у блиској ваздушној подршци противпобињеничких и противтерористичких дејстава (ЦОунтер Инсургенцy – ЦОИН). Авион карактеришу и изузетно добре маневарске карактеристике. Пројектован је по домаћем стандарду ЦС-23 за акробатску категорију Н1=+6 g и Н2=-3 g, као и за категорију „утилитy“ (категорија подразумева Н1=+4.4 g, Н2=-1.8 g при пуној носивости).
Концепт авиона укључује и додатне резервоаре за гориво на крајевима крила, чиме се постиже велики долет, те и дуготрајно „чекање“ у зони циља, што је посебно значајан захтев у категорији COIN авиона. Може да користи, поред аеродрома базирања са бетонским PSS, и припремљене травнате терене. Опремљен је савременим избацивим седиштима за оба члана посаде.
Подвесно наоружање се може распоредити на 5 подвесних тачака, и то 4 на крилима и једном испод трупа, у укупној маси од 500 kg. Системом наоружања обухваћени су подвесни контејнери са митраљезима калибра 7.62 mm, 12.7 mm и топовима калибра 20 mm, вишецевни лансери ракета, авио бомбе, као и вођено ракетно наоружање.

Авион је опремљен савременим интегрисаним нападно-навигацијским системом (ННС), у чијем се саставу налазе, између осталог, и оптолектронски систем са дневном и термовизијском камером и ласерским даљиномером, централни процесор, монитор за визуализацију података од оптоелектронског система, навигације и летних података, инерцијални систем и GPS уређај. ННС омогућава осматрање и прецизно дејство разноврсним невођеним и вођеним убојним средствима дању и ноћу, планирање мисије и анализу извршених задатака.

Структура

Пројектовање новог моторског носача и моторске облоге и редизајнирање структуре трупа (веза крило труп) и комплетна модификација кабинског простора, ради уградње:новог кабинског поклопца интегрисаног са ветробраном избацивих седишта (Мартин Бакер МК 15Б опреме са авиона ЛАСТА 95, и новог ННС, класе авиона Г4 новог хидро, горивног, кисеоничког и командних система и климатизације Постојећа структура крила ће бити репројектована због примене машинског фрезовања, повећања резервоарског простора у крилу, друге линије наоружања, повећања размаха и нових терминезона односно допунских резервоара на крају крила. Модификоваће се закрилца, а крилца прилагодити новом размаху.Зависно од прорачуна стабилности модификоваће се и репне површине.
Панцирне облоге кабинског простора једноседа биће израђене од композита типа полиетилен.

Погонска група

Анализа уградње, масе и перфомансе авиона су урађене са:

  • Турбоелисним мотором АИ-450С-2 произвођач „Ивченко-Прогрес“ Украјина и са елисом пречника 2,2 m;
  • Избацивим седиштима;

Мартин Бакер Мк. 15Б са следећим карактеристикама:

  • Маса опремљеног пилота 56 – 123 kg;
  • Брзина авиона код катапултирања 110 – 550 km/h;
  • Висина лета код катапултирања 0 – 7700 m;
  • Маса седишта 38 kg;

Двосед – Електро и електронски системи и опрема

Електро и електронски системи и опрема су у основи идентични као код авиона Ласта 95, проширен са ННС је категорије авиона Г4.

Маса и центража авиона

  • Максимални капацитет резевоара за гориво је укупно 346 kg (156 kg у крилним резервоарима и 190 kg у тип танковима) за двоседу варијанту и укупно 400 kg (190    kg у тип танковима и 210 kg у трупном резервоару) за једноседу варијанту;
  • Максимална маса на полетању наоружаног авиона са максимално до 450 (500) kg, за утилитy категорију је 1700 kg.

Летне могућности авиона

Прорачунска дужина залета је 192 m, дужина полетања је 296 m, дужина слетања је 510 m при чему је дужина вожења 310 m.