Догађаји 02.07.2018.

Вежба Војске Србије и Министарства унутрашњих послова "Заједнички удар 2018"

На Атлетском стадиону у Краљеву, 27. јуна 2018. године, одржана је вежба Војске Србије и Министарства унутрашњих послова "Заједнички удар 2018".

Показној вежби "Заједнички удар 2018" присуствовали су председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић, председник Републике Српске Милорад Додик, министри и чланови Владе Републике Србије, директор Југоимпорт-СДПР Ј.П., представници Министарства одбране, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, дипломатског и војнодипломатског кора у Републици Србији и друге уважене званице.

Циљ вежбе био је да се снаге за реаговање Војске Србије и јединица за реаговање Министарства унутрашњих послова заједнички оспособе и увежбају да планирају, организују и реализују противтерористичка дејства.

Заједничку показну тактичку вежбу извело је више од 2.500 припадника Специјалне бригаде Копнене војске, јединице Војне полиције Војске Србије, батаљона Војне полиције специјалне намене "Кобре" и снага за подршку из ваздухопловних бригада РВ и ПВО, у садејству са припадницима Жандармерије, САЈ, Хеликоптерске јединице, Полицијске бригаде и Интервентне јединице полиције. Током вежбе учешће су узела возила: вишенаменско оклопно возило 8х8 „Лазар", вишенаменско оклопно борбено возило 4x4 „Милош", као и возила БОВ М11, БОВ М15 и БОВ М15А.

У наставку, уследио је приказ пешадијског ешалона снага за хитно реаговање Војске Србије, који је опремљен наоружањем и војном опремом по „Пројекту 1500" усмереном на опремање елитних јединица, као и војна свечаност полагања војничке заклетве војника на служењу војног рока генерације "јун 2018".

На краљевачком Атлетском стадиону презентован је и тактичко-технички збор, па су посетиоци вежбе имали прилику да виде и део производног програма српске наменске индустрије и Југоимпорт-СДПР Ј.П. (шест вишенаменских оклопних возила 8х8 „Лазар" и вишенаменско оклопно борбено возило 4x4 „Милош").

Назад на актуелности