Догађаји 11.05.2017.

Свечаност поводом обележавања Дана Војске Србије и Дана победе, 9. мај 2017. године, Никинци

Поводом Дана Војске Србије и Дана победе, 9. маја 2017. године, одржана је вежба под називом "Челик 2017" на полигону Никинци. Tом приликом приказан је део оперативних способности Војске Србије, као и достигнут степен развоја српског наоружања и војне опреме.

Приказу на полигону Никинци присуствовали су председник Србије Томислав Николић, премијер Александар Вучић, министри и чланови Владе РС, председник Републике Српске Милорад Додик, министарка одбране Републике Словеније Андреја Катич, представници Министарства одбране, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, дипломатског и војнодипломатског кора у Републици Србији и друге уважене званице.

У динамичком делу приказа, учествовале су заједно снаге Министарства одбране, Војске Србије и Министарства унутрашњих послова са више од 30 средстава наоружања и војне опреме, из којих је изведено гађање са убојним средствима, укључујући и гађање из авиона и хеликоптера.

Поред дејства тенкова и других оружја и оруђа које је у употреби у војсци, приказана је и убојна моћ средстава - самоходне топ-хаубице НОРА, вишенаменских борбених оклопних возила "Милош" и "Лазар", роботизованог даљински управљаног возила „Мали Милош", као и визуелно-ефектна дејства артиљеријских средстава ракете "Алас", модернизованог "Огња", система вишецевних бацача "Морава", противавионског система ПАСАРС и др.

Гости су имали прилику да виде и дејства противоклопног хеликоптера „ГАМА" који је намењен за ваздухопловну ватрену подршку, неутралисање и онеспособљавање оклопних борбених средстава и утврђених тачака дејством противоклопним ракетама МАЉУТКА као и авиона „Орао" намењеног за дејство по циљевима на земљи употребом вођених и невођених ракетних средстава и ваздухопловним бомбама различитих тежина.

Након приказане вежбе званице су обишле тактичко-технички збор, као и изложбу Југоимпорт-СДПР Ј.П..

У реализацији свих наведених активности учествовало је више од 500 припадника Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Војске Србије, представника Одбрамбене индустрије Србије и Југоимпорт-СДПР Ј.П..

 

Назад на актуелности