Додатне слике

Додатне слике

Лaзар БТР-СР-8808

Развој вишенаменског оклопног возила ЛАЗАР  8x8 започет је у складу са актуелним светским трендовима у развоју фамилија оклопних возила точкаша намењених извршавању низа тактичких задатака у широком дијапазону категорија оружаних сукоба. Возило је својим концепом и техничким решењима посебно прилагођено једницама савремене пешадије и специјалним јединицама ангажованим у извршавању задатака у оквиру противтерористичких и мировних операција. Акценат је стављен на дејства у урбаним срединама, насељеним подручијима и испресецаном земљишту, и то у условима примене заседних дејства противника, противтенковских мина, импоровозованих експлозивних направа.

Концепт возила практично предстваља савремено возило класе МРАП (Мине Рессистант Амбусх Протецтед вехицле), са неким карактеристикама (покретљивост и ватрена моћ) возила класе МРАВ (Мулти Пурпосе Арморед Вехицле), те практично комбинује основне карактеристике ове две данас у свету изузетно значајне класе оклопних возила точкаша.

При пројектовању концепта возила, посебан акценат дат је на развоју високе покретљивости, система оклопне заштите, система наоружања, уз могућност транспорта 10 бораца који могу да брзо напусте и укрцају се у возило из заштићене позиције, применом задњих врата.

Укрцно одељење смештено је тако да су борци окренути према великим прозорима израђених од балистичког стакла и пушкарницама, што им омогућава одличну прегледност, осматрање околине и дејство личним наоружањем.

Концепт возила омогућава уградњу ширег спектра турела, купола и оружних станица, у зависности од основне намене возила и планираног буџета корисника.  Најједноставније наоружање састоји се од делимично оклопљене модуларне туреле М06 са монтажно-демонтажним постољима за постављање следећих врста наоружања, алтернативно:

  • митраљеза 7.62 x 54 мм М86 са електричним окидањем;
  • митраљеза калибра  12.7 x 108 мм,
  • аутоматског бацача граната 30 мм.
  • топа М55 (ХС 804) 20 x 110 мм

На актуелном функционлном моделу уградјена је лака купола ЛК08 са топом 20 x 110 мм М55 (ХС804) са храњењем помоћу реденика и митраљезом 7.62 x 54 мм М86.

 Концепт омогућава уградњу разних оружних станица са оптоелектронским системом са управљање ватром и интегрисаним системом наоружања који обухвата комбинацију неких од следећих врста наоружања

  • Топ 20 мм М55
  • Топ 30 мм М86
  • Ракетни систем ПОВР Маљутка 2 са двоструким лансером
  • Митраљез 7.62 мм М86
  • Митраљез 12. 7 мм М87
  • Аутоматски бацач граната 30 мм М93

Укупна борбена маса турела/купола/оружних станица износи до две тоне, а пречник лежаја до 1600мм. У свим варијантама турела, купола или оружних станица, осим наведеног наоружања, уграђују се и 4 бацача димних кутија.